SUP-brädor

Tänk vad det där med SUP har exploderat det senaste året. Tidigare kunde man se en och annan ute på vattnet när man var och badade. Nu är det alltid flera med SUP-brädor ute på vattnet. Jag hyrde själv en SUP förra sommaren och testade lite. Jag hade inte världens bästa balans så det blev några fall. Men skam den som ger sig.

Nu har jag faktiskt tänkt att köpa mig en egen SUP. Numera är ju nästan alla SUP-brädor uppblåsbara och kan packas ihop när den inte ska användas. Bra för mig som inte har så jättemycket plats. Jag har läst på en del och tänkte därför dela med mig av några tips om du tänker köpa en SUP.

Viktigt att tänka på vid köp av SUP-brädor

Det finns hur många uppblåsbara brädor som helst och det är inte lätt att veta vad man ska kolla efter. Här kommer några bra tips:

  • SUP-brädan ska helst ha dubbla lager (går ena lagret sönder så flyter den fortfarande)
  • Den ska vara minst 15 cm tjock när den är uppblåst
  • SUPen ska klar minst 15 PSI (PSI är en tryckenhet som visar hur mycket tryck brädan tål)
  • Brädan ska vara tillverkad med drop-stitch teknik. Detta ger brädan maximal styvhet.
  • Är du nybörjare ska du välja en bräda som är rundad i toppen.

Som nybörjare är det också bra om brädan är bred eftersom det ger bättre stabilitet. Visserligen blir den lite långsammare, men jag skulle ändå rekommendera en bredare bräda i början. Det går alltid att sälja sin SUP senare om man känner att den är för långsam.

Det är också viktigt att alltid ha flytväst på sig när man paddlar. En flytväst är en billig livförsäkring som man alltid bör använda när man är ute med sin bräda.

Till sist! Lycka till med din nya hobby.