Glöm inte brandtätningsmassa vid båtbygge

Att åka ut på havet med en båt är något som är det bästa som finns, även om det bara är för nöjes skull. Vad som hade varit en ännu bättre upplevelse är att åka ut på havet med en båt som man har byggt själv. Vi har nog alla någon gång funderat på att bygga vår egna skuta och sjösätta henne när havet glittrar som bäst. Att bygga en båt bör ju inte vara så värst svårt, bara man har något vett i skallen så bör det bli bra, man ska ju inte behöva en kurs i bygg eller ritningsläsning för att få ihop en fungerande skuta. Det gäller dock att tänka lite extra på saker som säkerhet vid byggandet av båten. Att använda brandtätningsmassa i väggarna är starkt rekommenderat. Skulle det börja brinna expanderar brandtätningsmassan och skyddar saker som kablar och rör i väggarna. Massan hjälper också väggen att hålla sin struktur, då den fyller igen alla tomrum i väggen.

Man känner dock till skräckscenarion där båtbyggen helt har gått till havets botten vid jungfrufärden. Den kändaste av dessa båtmissar i svensk historia är förmodligen Regalskeppet Vasa som år 1628 sjönk efter bara några minuter efter att hon hade tagits i tjänst.

Iallafall, i dagens värld vet vi en hel del mer om varför Vasa inte klarade sin jungfrufärd, och det lär knappast vara på grund av samma anledning som ett vanligt hemmabygge går på grund. Så att bygga en båt borde återigen inte vara så svårt. Självklart bör man också tänka på hur den ska inredas, inredning från Stayhome, som till exempel kuddar, mattor och lampor kan ju vara ett sätt. Man kan också gå mer enkelt, att bara ha det viktigaste i båten.

Vad tycker ni, låter byggandet av en egen båt lockande eller avstår ni arbetet?